Alişan Yıldıran (Prof Dr)

IgG4 gıda entoleransını göstermez!

23.11.2016 19:57:24

“Ben şiddetli alerjisi olan bütün hastalarımdan istiyorum. Her türlü çevresel faktörleri araştırıyorum. Barsak florası bozuk olan, gaz şikayeti olan ve kabızlığı olan, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, kaşıntısı olan, deri hastalıkları olan ve IgE ve TPO değeri yüksek olan hastalarımdan istiyorum. Haşimato hastalığı olan, tiroid nodülü olan hastalarımdan istiyorum”

Bu sözleri sarfeden dahiliye ve kardioloji mütehassısı kıymetli Canan hoca, beslenme ile de yakından ilgilendiği için bu tür hastalara elbette bakabilir, tetkik edebilir. Ancak belirttiği şikayetler ve yüksek IgE ve TPO değeri allerjiyi gösterebildiği gibi aslında immünolojik sorunlara işaret etmekdedir.

Deri, immün sistemin en mühim hedef organı olmak hasebi ile hastalığın işaretlerini de ekseriya burada vermekdedir. Hashimoto hastalığı ise yine otoimmünite yani, immün sistemin kendi dokularını yabancı olarak tanımasından kaynaklanmakdadır ve buna yol açan çevresel faktörlerin en başında, en önemli allerjik ve immünolojik tetkileyici olan aşılar gelmekdedir. Bunlar dikkate alındığında hastayı tedavi etmek oldukça kolaylaşmakdadır.

Ancak, Ahmed Rasim hocanın isabetle belirttiği gibi “Gıda entolerans testlerinin mantığı da teşhis değeri de yok”dur! Bu cümlenin ingilizcesini İngilltere yetkili otoritesi (National Institute for Health and Clinical Excellence) şöyle veriyor; “the results (IgG4 intolernace testi) are not relevant or based on sound scientific evidence” (1). Bahusus, Ahmet Rasim hoca bu konuda haklıdır, tıbbî tetkiklerin de “BIG PHARMA”sı vardır.

Bu vesile ile immün sistemin protein parçası olan peptidlere cevap oluşturmasından ve bilhassa insan ve hayvan kökenli proteinler (mesela FBS-inek fetüsü serumu, süt alerjisi niye oluyormuş?) ve otoimmün tetikleyici adjuvanlar ihtiva eden aşıların (2) allerjik ve otoimmün hastalıklara yol açan en önemli epigenetik faktörler olduğunu vurgulamak isterim (3).

(1) https://www.allergyuk.org/downloads/factsheets/intolerances-and-sentivities/identifying-your-food-intolerance.pdf
(2) Yildiran A. Autoinflammatory diseases and their genetic markers. Turk Klin Ped Genetics (In press).
(3) http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/08/25/etibba-diyor-ki/epigenetik-neden-cok-onemli/

YORUM YAP