Alişan Yıldıran (Prof Dr)

Asal gaz ile diş temizliği, tıp ve kimyanın birleş/eme/diği nokta

24.10.2016 19:55:27

Geçen hafta bir hastam çocuklara okullarda iki yıldır flor ile diş verniklemesi yapıldığını söyledi, bir yaşıma daha girdim. Bu Amerikan taklidi sağlık politikalarını insanlarımıza iyilik yapacağız diye uygulayıp ülkemizi deneme tahtasına çevirmek doğru mu? Bugün de bu haber, buyrun;

“Prof. Dr. Ulukapı bilimsel araştırmaların, diş yüzeylerine doğrudan uygulanan fluoridli ürünlerle diş minesinin asitler karşısında daha dayanıklı hale geldiğini ve böylece diş çürüğünün önlenmesinde başarılı sonuçlar elde edildiğini gösterdiğini belirtiyor” (1).

Doktor hanıma bilimsel araştırmaların ekseriya big-pharma desteği ile yapıldığını ve BU araştırmalara çok güvenilemeyeceğini hatırlatmak isterim.

Wiki'de “Fluoride” kısaca periodik cetvelde 9 numaralı atom olan fluorin'in monoatomik anyonu olduğu, kimyevî formülünün F- olarak belirtildiği, yani etrafındaki hidrojen iyonları ile birleşdiğini, hidrojen iyonlarının bütün proteinlerin yapısında bulunduğunu, diş macunlarındaki sodyum tuzunun en önemli enzim grubu olan fosfatazları inhibe ettiğini, öldürücü dozunun 32-64 mg/kg elemental fluorid/kg vücud ağırlığı olduğu (diş hekimleri bunu hesaplıyorlar mı?); flüorin atomunun ise halojen asal gaz olduğu ve en güçlü elektronegatif element (her atom ve/veya bileşik ile bileşik oluşturabildiği yani protein yapısını bozduğunu) olduğu belirtiliyor (2-3).

Big-Pharma'nın en önemli hedefi (ikincisini tahmin edin) ABD'nde flor masum gösteriliyor ve resmî kurumlar tarafından kaynak verilmeksizin tavsiye ediliyor (4).

Tarafsız, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ise, kaynak ve örnek vererek tam aksini söylüyor ve pek çok ülkede yasaklandığını bildiriyor (5).

Suların florlanması ise oldukça netameli bir konu, Çin, İsrail ve orta Avrupa ülkeleri direk reddediyor, dünyanın önemli bir kısmında zaten doğal flor mikdarı yeterli görülüyor, sun'i florlama ile florozis oranlarının arttığı da biliniyor, İrlanda'da bu konuda hukukî sorunlar çıkmış olması ise oldukça ilginç (6) (bayılıyorum bu wikiye).

Demek ki, bilimsel (?) araştırmalara değil bilime ve mantığa güvenmek daha doğruymuş, “önce zarar verme” ilkesi ise vazgeçilmezmiş! İlgililere naçizane hatırlatıyorum.

Kaynaklar:

1. http://www.medimagazin.com.tr/dis-hekimi/universiteler/tr-cocuklara-florur-uygulamasi-masum-mu-3-31-71586.html

2. https://en.wikipedia.org/wiki/Fluoride

3. https://en.wikipedia.org/wiki/Fluorine

4. http://ilikemyteeth.org/fluoridation/dangers-of-fluoride/

5. http://www.cheeseslave.com/top-10-dangers-of-fluoride/

6. https://en.wikipedia.org/wiki/Fluoridation_by_country

YORUM YAP