Bisküvi firması ürünlerinin helal olmadığını itiraf etti

Bisküvi firması ürünlerinin helal olmadığını itiraf etti
19.12.2018 12:22:10

Yabancılar bir bir itiraf ediyor yerli ya da yerli maskesi takanların ise itirafa yanaşmadığı biliniyor.

2013 yılında Türkiye gıda sektörüne giriş yapan 100 yıllık bisküvi markası Oreo, bugünlerde helal olup olmadığı konusuyla gündeme geliyor. 74 ülkede satışı olan bisküvinin haram olduğunu düşünen müşteriler bu soruyu Oreo yetkililerine sordu. Yetkilerden gelen cevap ise net; Oreo bisküviler helal değil.

Sosyal medyada sık sık gündem olan konulardan birisi de, ülkemizde neredeyse her süpermarkette satışı bulunan Oreo bisküvilerinin helal onayının olup olmadığı.

Oreo resmi web sitesinin “Sıkça Sorulan Sorular” (Faqs– Frequently Asked Questions) sayfasında, Oreo'nun helal onaylı olmadığı ifade ediliyor.

Yine Oreo web sitesinin 'Sıkça Sorular Sorular' sayfasında yer alan bilgilere göre, Oreo'yu Yahudilerin tüketmesinin de uygun olmadığı söyleniyor.

Oreo web sitesinde tüketicilerinin soruları sorduğu ve yetkililerin doğrudan yanıt verdiği 'Sıkça Sorular Sorular' kısmında yetkililer, Oreo'nun helalolmadığı cevabını veriyor.

Oreo'nun sicili sanıldığı kadar temiz değil

Daha önce de Connecticut College öğrencileriyle birlikte bir nörobilim profesörü Oreo bisküvileri üzerine bir araştırma yapmışlar. Laboratuvarda sıçanlara vermişler ve kokain bağımlılığı gibi bağımlılık yaptığını görmüşler. Prof Joseph Schroeder Çalışmamız yağlı ve şekerli yiyeceklerin beyni bağımlılık yapıcı maddelerle aynı biçimde uyardığını gösterdi. Bu da neden birçok kişinin bu tip yiyeceklerin zararlı olduğunu bile bile yemeye devam ettiklerini de açıklıyor.” şeklinde konuşmuş.

TABLERONE DE HELAL OLMADIĞINI İTİRAF VE HELAL'E GEÇECEĞİNİ DUYURDU AMA...

ünyaca ünlü İsviçre çikolatası Toblerone'un helal sertifikası alması Müslüman tüketicileri memnun ederken; bazı Avrupalıların sert tepkisine neden oldu.

Duty free mağazalarının vazgeçilmezi haline gelen üçgen şekilli çikolatanın, Nisan 2018'den bu yana İslami usullere göre üretildiği açıklandı.

Söz konusu değişikliği ilk defa duyuran İsviçreli Blick gazetesi, Toblerone markasının sahibi Amerikalı Mondelez grubunun, Müslüman olmayan tüketicilerin tepkisini çekmemek için bu bilgiyi ifşa etmeme kararı aldığını aktardı.

Çikolatanın orijinal tarifine ve içeriğine dokunulmadığının altını çizen şirketin bir sözcüsü, "Sadece alkol ve domuz yağı gibi ürünleri kullanmaktan kaçındıklarını" ifade etti.

Müslümanlar bu karardan dolayı memnun olurken, bazılarında ise, "Acaba daha önceki çikolatalarda alkol ve domuz yağı mı vardı" sorusu oluştu.

Ancak özellikle Avrupalı tüketiciler, kimliklerinin gözardı edildiğini savunarak, ünlü markayı boykot etme çağrısında bulundu.

Bağımsız araştırma şirketi Grand View Research'ın Şubat 2018'de yayımladığı bir rapora göre, dünyadaki helal pazarının değeri 430 milyar dolar ve bu rakamın 2025 yılında yaklaşık 740 milyar doları bulacağı öngörülüyor.

 

YORUM YAP